_MG_9308

Jahodové knedlíky

Rozhodně nejoblíbenější večeře Benji a Kryšpína. Když se zeptám, na co mají chuť, vždycky křičí: „Přece na jahodový knedlíky, Barčo!“

Na 4 porce
Doba přípravy: 40 minut

500 g čerstvých jahod
250 g polohrubé mouky
1 lžička kypřicího prášku
500 g farmářského měkkého tvarohu
1 čerstvé vejce
60–80 ml mléka
sůl
hladká mouka na posypání válu

Na ozdobu:

100 g másla
50 g moučkového cukru
1 řecký jogurt

1. Přichystám si velký hrnec, do dvou třetin ho naplním vodou, mírně ji osolím a přivedu k varu.

2. Mezitím se vrhnu na přípravu knedlíků. Nejdřív si omyju jahody a pečlivě je osuším. Tomáš mi poradil, abych je zbavila stopek raději ručně, protože odřezáváním z nich vytéká šťáva.

3. Do mísy nasypu mouku, přidám kypřicí prášek, špetku soli, tvaroh a vejce. Vypracuju si vláčné těsto. Mělo by být spíš řidší a jemnější, protože pak jsou knedlíky hezky lehké. Čím víc mouky dáte do těsta, tím bude balení knedlíků jednodušší, ale zároveň budou podstatně hutnější. Takže si to zkuste neusnadňovat!

4. Když se vám těsto bude lepit na ruce, přidejte trochu mouky, pokud se vám zdá naopak suché, přilijte trochu mléka. Konzistenci určuje tvaroh. Kupte co nejčerstvější, já nejraději používám tvaroh z Krasolesí anebo Jaroměřický.

5. Na vál si nasypu trochu hladké mouky a pustím se do knedlíků. Ruce si otisknu do mouky, ať se mi na ně nelepí těsto, a lžící ho naberu podle velikosti jahody. Pak ji zabalím, jako když válím kuličky. Jahoda musí být celá schovaná, pozor i na malé trhlinky, aby se k ovoci nedostala voda a nevytekla z něj šťáva!

6. Když se mi voda začne vařit, dám do ní knedlíky a ztlumím plamen. Vařím 15 minut od chvíle, kdy knedlíky vyplavaly na hladinu.

7. Mezitím si rozpustím máslo a připravím si všechno na ozdobu. My je máme nejraději s moučkovým cukrem, máslem a řeckým jogurtem!

Tip:
Pokud nejsou jahody úplně sladké, obalím je v moučkovém cukru a až potom je zabalím do těsta.
Těsto se hodí i na meruňkové nebo švestkové knedlíky.

_MG_9142

_MG_9158

_MG_9183

_MG_9220

_MG_9282

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *